Over de uitgeverij

Het ontstaan van deze uitgeverij is het gevolg van de ambitie om de schrijfprojecten waar ik mee bezig ben publiekelijk te delen. Uiteindelijk is, naast de ontwikkeling die samengaat met het werken aan de weg van het denken in de werken die ik schrijft, het doel van de werken om mensen via deze werken te raken en hen aan te zetten om zelf op weg te gaan. De wegen in mijn werken zijn ieder verbonden aan de fenomenologie, een filosofische stroming die zich bezighoudt met de meest fundamentele filosofische vraag, namelijk ‘wat is de essentie van bestaan?’, door zo puur mogelijk onze bestaanservaring te herhalen. Het werken met deze methode laat de aard van betekenis zien en hoe wij steeds verder van mogelijke betekenislagen in de wereld af komen te staan. In die zin is het maatschappelijke doel van mijn werken om de verstomming van onze sensitiviteit voor betekenis tegen te gaan.

In een tijd als de onze, waarin zelfs uitgevers alleen nog oog hebben voor datgeen waarvan zij redelijkerwijs kunnen voorspellen dat het hen winst op zal leveren, iets dat precies een teken is van de verstomming van onze sensitiviteit voor betekenis, blijkt het nodig is om deze strijd zelfstandig te voeren, met Uitgeverij bezinning als gevolg.

De keuze voor de naam gaat terug naar de benaming van mijn eerst verschenen werkje, Aan jou: Een bezinning. Geïnspireerd door Martin Heidegger, die het woord ook gebruikt om zijn denken af te zetten tegen filosofische en wetenschappelijke reflectie, raakt het aan de kern van de houding die nodig is open te blijven staan voor betekenis. Bezinning is, in tegenstelling tot reflecteren, geen beheersende activiteit. Bezinnen is iets dat in stilte gebeurd en waarin hetgeen waarover wordt bezonnen zo eerlijk en oprecht mogelijk als het uitgangspunt wordt genomen van de overdenking. Daarnaast bevat ‘bezinning’ het woord ‘zin’, wat wijst op het idee dat in stilte overdenken gebeurt bij gratie van het openstaan voor de betekenissen die ons leiden in ons bestaan.